Energikartlegging av bygg er et viktig tiltak for å redusere energiforbruk og klimagassutslipp. For byggeiere representerer dette både et juridisk ansvar - og en strategisk mulighet.
I arbeidet mitt med Energikartlegging ser jeg daglig hvor stor forskjell det kan utgjøre å få en grundig oversikt over byggets faktiske energibruk – både for energikostnader, bærekraftsmål og fremtidige krav.
I dette innlegget forklarer jeg:
Hva er en energikartlegging?
En Energikartlegging gir en detaljert oversikt over hvordan energien i bygget faktisk brukes, og hvor det finnes muligheter for forbedringer. Formålet med kartleggingen er å identifisere hvor du kan redusere energiforbruket, kostnader og miljøpåvirkning.
Vi analyserer blant annet:
Resultatet av en energikartlegging er en konkret og tilpasset rapport – laget spesielt for ditt bygg og dets bruksmønster. Vi kartlegger hvordan bygget faktisk fungerer i praksis, og ser på tekniske forhold, drift og energidata med helhetlig blikk.
Rapporten gir deg:
Hvem må gjennomføre energikartlegging?
I Norge er det allerede krav om regelmessig energikartlegging for visse virksomheter. Dette gjelder:
Kravet er forankret i EUs energieffektiviseringsdirektiv, som Norge har implementert gjennom EØS-avtalen.
Neste frist for å ha utført lovpålagt energikartlegging er oktober 2026, og deretter må kartleggingen oppdateres hvert fjerde år.
Hva får du ut av en energikartlegging?
Gjennom energikartleggingen får du:
Mange av de mest lønnsomme tiltakene krever ikke store investeringer, men handler om smartere styring og bedre utnyttelse av eksisterende anlegg.
En energikartlegging gir deg dermed både et praktisk verktøy for daglig drift – og et strategisk grunnlag for fremtidige forbedringer.
Enova-støtte for energikartlegging
Frem til utgangen av 2025 kan virksomheter søke støtte fra Enova til å gjennomføre energikartlegging.
Dette kan dekke deler av kostnadene og gjør det enklere å komme i gang med nødvendig kartlegging før nye krav innføres.
Strengere krav til energieffektivitet er på vei
Det er ventet at kravene til energieffektivitet i bygg vil strammes inn i årene som kommer, både gjennom EUs reviderte bygningsdirektiv (EPBD) og nasjonale krav.
Offentlige aktører stiller allerede krav til energieffektivitet i leide bygg – og lignende krav forventes i større grad også for private aktører.
Å være i forkant med energikartlegging og tiltak kan spare både tid og penger – og samtidig styrke byggets verdi og attraktivitet.
Hvordan vi i Green Norway jobber med energikartlegging
I Green Norway har vi spesialisert oss på energikartlegging som gir deg konkrete, målbare resultater.
Vi leverer:
Ta kontakt hvis du ønsker å vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg med energikartlegging av dine bygg.
Siste innlegg